Zašto su zdrava crijeva važna za naš organizam

Egészséges bélrendszer

Ljudsko tijelo naseljavaju trilijarde mikroorganizama. Ti mikroskopski organizmi čine takozvani mikrobiom koji se nalazi u mnogim dijelovima ljudskog organizma: u plućima, slini, bilijarnom i genitalnom traktu i u probavnom traktu.

U normalnim uvjetima bakterijska je flora u savršenoj simbiozi s organizmom. U ovom simbiotskom odnosu između ljudskog organizma i crijevne flore, čovjek (domaćin) omogućava neprobavljeni sadržajl koji održava hrani bakterije i tako ih održava na životu.  Zauzvrat, mikroorganizmi (simbionti) obavljaju razne funkcije korisne za ljudski organizam. Savršeni sklad bakterijske flore i organizma nazivamo eubioza.

Tijekom posljednjih dvadeset godina znanstvenici širom svijeta sve se više posvećuju otkrivanju važnosti i  snage mikrobioma za ljudski organizam. Zahvaljujući tome, njegova je uloga u ljudskom tijelu danas bolje shvaćena.

U slučaju mikroorganizama probavnog trakta, odnos međusobne simbioze s čovjekom  (domaćinom) očituje se u mogućnosti naseljavanja u okruženju s konstantnom temperaturom bogatom hranjivim tvarima.  Mikroorganizmi koji čine crijevnu mikrofloru omogućuju ljudima dobivanje energije iz hrane tako što ih mikroorganizmi mikroflore metaboliziraju. Drugi ključni element je zaštitna  uloga koju mikrorganizmi pružaju. Bakterije crijevnog mikrobioma potiču pravilnu regulatornu funkciju imunološkog sustava interakcijama unutar sluznice, štite od stranih mikroba djelujući kao glavna linija otpora kolonizaciji egzogenim bakterijama i ograničavaju pretjerani rast patogenih bakterija. Mikrobiom svakog pojedinca stvara se rođenjem, oblikuje tijekom prvih nekoliko godina života, i kod svakog je pojedinca sastavljen različito. Studije dokazuju da se skup mikroba razlikuje od osobe do osobe, te da neki ljudi imaju veću raznolikost bakterija od drugih. Varijacije u toj raznolikosti mogu se povezati, na primjer, s prehrambenim navikama, uzimanjem određenih lijekova ili pak drugim čimbenicima. Sve više podataka i rezultata istraživanja ukazuje na veliku važnost mikrobioma za pravilno funkcioniranje ljudskog organizma i značajan utjecaj mikroflore na opću dobrobit i osjetljivost na razvoj mnogih bolesti.

Komentari

VSL#3BLOG – Kategorije

Kupi!

VSL#3 Dodatak ishrani
Ova web stranica koristi kolačiće za bolje iskustvo korišćenja. Postavke kolačića
PrihvaćamPostavke kolačića

GDPR

 • Osnovni kolačići
 • Statistički kolačići
 • Politika o privatnosti

Osnovni kolačići

Nužni kolačići

 • Vrsta: Kolačići sesije
 • Upravitelj: Mi
 • Svrha: Ti su Kolačići nužni kako bismo vam pružili usluge dostupne putem Mrežne stranice i kako bismo vam omogućili da koristite neke od njihovih značajki. Pomažu pri provjeri autentičnosti korisnika i sprječavaju prijevarnu uporabu korisničkih računa. Bez tih Kolačića ne bismo mogli pružiti usluge koje ste zatražili, a takve Kolačiće koristimo isključivo kako bismo vam pružili te usluge.

Kolačići vezani uz prihvaćanje Politike uporabe kolačića / obavijesti  o uporabi Kolačića

 • Vrsta: Trajni kolačići
 • Upravitelj: Mi
 • Svrha: Ti Kolačići utvrđuju jesu li korisnici prihvatili uporabu kolačića na Mrežnoj stranici.

Funkcionalni kolačići

 • Vrsta: Trajni kolačići
 • Upravitelj: Mi
 • Svrha: Ti Kolačići omogućavaju da zapamtimo odluke koje ste donijeli prilikom korištenja Mrežne stranice, kao što je pamćenje podataka za prijavu ili izabranog jezika. Svrha tih Kolačića jest pružiti vam personaliziranije iskustvo i izbjeći potrebu da ponovno unosite svoje preferencije prilikom svakog korištenja Mrežne stranice.

Kolačići za praćenje Polylang

 • Vrsta: Trajni kolačići
 • Upravitelj: Društvo koje koristi Polylang
 • Svrha: Nadalje, koristimo Polylang kao višejezičnog upravitelja za našu stranicu. Kako bismo zapamtili vaš odabrani jezik prilikom posjećivanja mrežne stranice, Polylang koristi svoj Kolačić kako bi zapamtio jezik koji ste odabrali prilikom posjeta. Ne morate svaki put namještati jezik.

Statistički kolačići

Kolačići za Google Analytics i praćenje

 • Vrsta: Trajni kolačići
 • Upravitelj: Google – Alphabet, SAD
 • Svrha: Ti Kolačići omogućavaju da zapamtimo odluke koje ste donijeli prilikom korištenja Mrežne stranice, kao što je pamćenje podataka za prijavu ili izabranog jezika, kao i vaše interakcije, lokaciju i vrijeme provedeno na Mrežnoj stranici. Svrha tih Kolačića jest pružiti vam personaliziranije iskustvo i izbjeći potrebu da ponovno unosite svoje preferencije prilikom svakog korištenja Mrežne stranice. Podaci se spremaju u anonimnom obliku. Za više informacija o kolačićima koje koristimo i vašim odlukama u vezi s kolačićima posjetite našu Politiku uporabe kolačića ili dio naše Politike zaštite privatnosti koji se bavi Kolačićima.

Politika o privatnosti

Za dodatne informacije o našoj politici kolačića i propisima o zaštiti podataka posjetite našu Politiku privatnosti!